Ons onderwijs verandert steeds. Oude onderwijsvormen verdwijnen en nieuwe komen er bij. Het is soms lastig alle mogelijkheden bij te houden. Heiloo voor Elkaar bood nieuwe Nederlanders daarom een voorlichtingsavond over kansen binnen ons onderwijs. Heiloo voor Elkaar is een vrijwilligersgroep die zich inzet voor de vluchtelingen in ons dorp.

Afgelopen donderdag bezochten twintig jongeren deze avond in de bibliotheek. Het grootste deel hiervan woont al een paar jaar in ons land en kent al behoorlijk Nederlands, maar het is voor hen toch lastig in het onderwijs een goede weg te vinden. Bernadette Sprenkeling, een medewerker van Heiloo voor Elkaar, gaf hen een inkijk in de mogelijkheden.

Bernadette begon met de stelling dat je in ons land voor bijna elk beroep een diploma nodig hebt. Een diploma biedt de meeste kans op een baan. Dit geeft je ook de mogelijkheid voor jezelf te zorgen. Na het halen van een diploma ben je echter niet uitgeleerd. Leren blijft nodig én voor leren ben je nooit te oud.

In haar inleiding liet ze wegen zien binnen ons onderwijs: van basisonderwijs tot universiteit. Voor elke opleiding is beheersing van onze taal belangrijk. Naast Nederlands komt er vakkennis bij. Deze kun je binnen het onderwijs verwerven, maar kan ook tot stand komen in de praktijk met daarnaast een opleiding. Behalve een goede opleiding zijn natuurlijk eigen kwaliteiten van groot belang.

Daarna gingen de bezoekers in groepjes bekijken hoe ze hun droombaan kunnen bereiken. De meeste hebben al een idee van een richting: kunstenaar, advocaat, kapper, politieagent, tandartsassistent, chauffeur enz. Ze blijken daarvoor vaak jaren onderwijs nodig te hebben. Er is daarna nog tijd genoeg om te werken.