Samenspraak iedere dinsdag van 10.00-11.30 uur

In de bibliotheek van Heiloo wordt, onder begeleiding van vrijwilligers,  in groepjes gesproken over de actualiteit, gelezen en geoefend met grammatica. Elke week komen er ruim 20 deelnemers. Het betreft niet alleen statushouders (vluchtelingen), maar ook anderen (meestal geboren buiten Nederland bijvoorbeeld expats) die hun Nederlands willen bijspijkeren. De bibliotheek is een mooie locatie voor dit doel. Er zijn boeken, computers en altijd behulpzame medewerkers.

Een keer per jaar gaan de vrijwilligers samen met de deelnemers van samenspraak een dagje uit.

Lezen in de bibliotheek 

Iedere dinsdag lezen statushouders eenvoudige boeken in de bibliotheek. Zo leren ze veel nieuwe woorden. De boeken die gelezen worden zijn geschreven in eenvoudige taal en gemaakt voor volwassenen. Het is een uur lang intensief lezen. Vrijwilligers helpen en herhalen stukken tekst om ook aandacht aan de uitspraak te geven. De dinsdag wordt goed bezocht. Er is een vaste kern en vaak schuiven mensen aan. Aan het einde van de ochtend is er koffie en aandacht voor elkaar. In de middag is er een kleinere groep voor mensen die wat extra aandacht nodig hebben.

Huiswerkbegeleiding

Op de dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdagmiddag is er vanaf 15.30 uur -18.00 uur huiswerkbegeleiding in de bibliotheek. Kinderen vanaf 10 jaar worden hier geholpen met hun huiswerk. Iedere middag zijn er meerdere vrijwilligers aanwezig. Vooral de leerlingen van PCC Oosterhout en de Viaan komen hier om geholpen te worden met vakken als Engels, Nederlands,  geschiedenis en biologie. Op de woensdag en donderdag wordt er veel gerekend. Ook kun je hier geholpen worden met het maken van een boekbespreking of een spreekbeurt. In de vakantie gaat de huiswerkbegeleiding op stap en bezoeken we een museum.